ΑΡΘΡΑ

 

 
 

Τι είναι η αισθητηριακή ολοκλήρωση;

 
Η αισθητηριακή ολοκλήρωση είναι μια εγγενής νευροβιολογική διαδικασία που αφορά την ολοκλήρωση και αποκωδικοποίηση του αισθητηριακού ερεθίσματος στον εγκέφαλο. Η δυσλειτουργία της αισθητηριακής ολοκλήρωσης είναι μια διαταραχή κατά την οποία τα αισθητηριακά δεδομένα δεν οργανώνονται κατάλληλα στον εγκέφαλο και αυτό μπορεί να προκαλέσει διάφορα προβλήματα στην ανάπτυξη, στην επεξεργασία της πληροφορίας και στη συμπεριφορά του ατόμου.

Η Dr. A. Jean Ayres ανέπτυξε τη γενική θεωρία της αισθητηριακής ολοκλήρωσης και της θεραπείας μέσα από μελέτες στις νευροεπιστήμες και από μελέτες της σωματικής και νευρομυικής ανάπτυξης.

Η αισθητηριακή ολοκλήρωση εστιάζει κυρίως σε τρεις βασικές αισθήσεις: την απτική, την αιθουσαία και την ιδιοδεκτική. Παρ’ ότι λιγότερο γνωστές από την όραση ή την ακοή, οι αισθήσεις αυτές είναι πολύ σημαντικές για τη ζωή μας. Κι αυτό γιατί μας επιτρέπουν να αντιλαμβανόμαστε, να αποτυπώνουμε και να αντιδράμε σε διαφορετικά ερεθίσματα του περιβάλλοντός μας.
 
 
Τι ξέρουμε για την Αφή;
 
Τι είναι το Αιθουσαίο Σύστημα;
 
Τι είναι το Ιδιοδεκτικό Σύστημα;
 
Τι είναι η πράξη ή κινητικός σχεδιασμός;
 
Ομάδες που παρουσιάζουν συνήθως διαταραχή της αισθητηριακής ολοκλήρωσης είναι:
 
Η Αξιολόγηση και Παρέμβαση από Εργοθεραπευτή
 
*Πηγές: Miller-Kuhaneck, Η.,(2006), Home Activities for Children with Sensory Integration Problems, www.SPDnetwork.org www.sensoryint.com Hatch-Rasmussen, C, (1995). Sensory Integration,www.autism.org Πηγές: https://www.ergotherapeia.com/index.php/el/services/sensory-integration
 
 
 
 
"Για κάποια παιδιά με διαταραχή της αισθητηριακής ολοκλήρωσης,
κάθε χάδι μπορεί να μοιάζει με χαστούκι,
κάθε αγκαλιά να είναι ένα σκληρό βασανιστήριο,
και η ζωή σαν το τρενάκι του λούνα παρκ γεμάτη από δυσάρεστες εμπειρίες."