Λογοθεραπεία Ενηλίκων

 

 
 
 
Ο λόγος, η φωνή, η ταχύτητα και η ροή της ομιλίας μας, ο οργανωμένος λόγος, η οργάνωση της επικοινωνίας και η εύρυθμη αναπνοή αποτελόυν σημαντικά εργαλεία που καθορίζουν την ικανοποίηση που αντλούμε σε εργασιακό και προσωπικό επίπεδο. Ωστόσο υπάρχουν πολλές ιατρικές καταστάσεις που μπορεί να επηρεάσουν την ικανότητα επικοινωνίας σε πολλόυς ανθρώπους.

Συγκεκριμένα:

  • Κρανιοεγκεφαλικές κακώσεις
  • Εγκεφαλικό επεισόδιο
  • Σκλήρυνση κατά πλάκας
  • Άνοια
  • Νευρολογικές παθήσεις (πχ Πάρκινσον, νόσος κινητικών νευρώνων κ.α)

Οι παραπάνω συνθήκες μπορεί να επηρεάσουν σημαντικά το μέρος εκείνο του εγκεφάλου που επεξεργάζεται την ομιλία και τη γλώσσα. Σε αυτές τις περιπτώσεις αλλά και σε πληθώρα άλλων παρόμοιων συνθηκών, η λογοθεραπεία αποτελεί σημαντικό μέσο για τη βελτίωση και αποκατάσταση των διαταραχών λόγου και ομιλίας που δημιουργούνται λόγω όλων των παραπάνω.

Οι συνεδρίες μπορεί να διαρκέσουν από 30 έως 45 λεπτά ανάλογα με το πρόγραμμα που θα καθορίσει ο λογοθεραπευτής μετά την αξιολόγηση.
 
 

Οι διαταραχές που αντιμετωπίζει ο λογοθεραπευτής είναι:

 
 
 
 
 
Δυσφαγία - Δυσκαταποσία - Δυσπραξία - Δυσαρθρία
 
 
 
 
 
 
 
 
Δυσκολίες στον προφορικό ή/και τον γραπτό λόγο (ομιλία, άρθρωση, φωνολογία, γραμματική – σύνταξη, ανωριμότητα στην κατάκτηση του λόγου και της ομιλίας, δυσλεξία).
 
 
 
 
 
 
 
 
Προβλήματα μνήμης.
 
 
 
 
 
 
 
 
Προβλήματα μάσησης και κατάποσης
 
 
 
 
 
 
 
 
Διαταραχές που εμφανίζονται κατά τη διάρκεια ανάρρωσης από εγκεφαλικό επεισόδιο, κρανιοεγκεφαλική κάκωση, λαρυγγεκτομή όπως αφασία, δυσαρθρία, επίκτητο τραυλισμό, απραξία, δυσφαγία, διαταραχές της φωνής.
 
 
 
 
 
 
 
 
Εξειδικευμένη θεραπεία διαταραχών φωνής και ασθενειών των φωνητικών χορδών.
 
 
 
 
 
 
 
 
Πρόληψη των διαταραχών φωνής για επαγγελματίες (εκπαιδευτικοί, ξεναγοί, δημοσιογράφοι, τραγουδιστές, ηθοποιοί κ.τ.λ.).
 
 
 
 
 
 
 
 
Αντιμετώπιση τραυλισμού σε ενήλικες.